Sirkka-Leena Känsäkangas Ilon ja lohdutuksen lauluja elämänmatkalle

Sirkka-Leena Känsäkangas os. Paasila s. 1955

Perhe: puoliso Antti ja kaksi aikuista poikaa, jotka asuvat jo omillaan. Lastenlapsia on kaksi.

Leena on asunut koko ikänsä kotipaikallaan Köyhäjoella ja tehnyt elämäntyönsä maatilan emäntänä. Hän on monipuolisesti lahjakas ja aktiivinen osallistuja. Musiikki ja taide ovat olleet lähellä hänen sydäntään jo lapsesta saakka. Tauluja hän on maalannut jo vuosikymmeniä ja omia laulujakin on kertynyt yli 60 kpl. Nyt on karjasta luovuttu ja eläkkeelle jäämisen myötä Leenalle jäi enemmän aikaa omiin harrastuksiin: kansalaisopiston taidepiiriin, näytelmäpiiriin, liikuntaan, vapaaehtoistyöhön. Kolmen jumpparyhmän ohjaaminen viikoittain sekä lauluryhmä Rentukat ja karaokekerho pitävät Leenan aktiivisena.

Joulukuussa 2019 Leenan unelma toteutui ja hänen omista lauluistaan koottiin kirja ”Ilon ja lohdutuksen sanoja elämän matkalle”. Se sisältää 41 laulua ja kuvituksena on kuusi omaa maalausta. Kirjasta otettiin 100 kpl:n painos. Nuotinnus on Sampo Korvan ja avustajana oli myös Vuokko Korva, joka johtaa Rentukat-lauluryhmää. Ryhmä on toiminut jo 25 vuotta ja sen ohjelmistossa on ollut jo useita Leenan lauluja aiemminkin.

Kirjan esipuheessa Leena kirjoittaa: ”Tähän kirjaan olen valinnut ilon ja lohdutuksen lauluja 25 vuoden ajalta. Laulut ovat syntyneet arjen askareissa ja luonnon keskellä kertomaan tunnoistani: ilosta, kaipuusta ja joskus surustakin sekä osa lauluista myös lähimmäisten kohtaloista. Koen saaneeni laulut Jumalan lahjana sävelten ja sanojen tullessa yhtä aikaa ja jääden mieleeni.”

Kirjan julkaisukonsertti oli Mäntymajalla 8.12.2019. Siellä esitettiin 19 kirjan laulua. Esiintyjinä konsertissa olivat Leena Käsnäkangas, Jari Känsäkangas, Heikki Känsäkangas, Vuokko Korva, Sampo Korva sekä Rentukat. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja yleisöä oli runsaasti (n. 80 henkilöä).

Leenan taidetta näistä linkeistä: Sauna, koira, risti.
Köyhäjoen näytelmäpiirin näytelmiä, joissa useissa Sirkka-Leena Känsäkangas on ollut mukana.

Teksti: Terttu Känsäkangas ja Mirja Teerikangas