Siirtolaisuustiedon keräys käynnissä

Kaustisella Suomessa on käynnissä laaja keräys, jossa yritetään löytää paikkakunnalta Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan sekä Ruotsiin muuttaneita siirtolaisia.
Haluaisitko auttaa heidän löytämisessä?
Jos sinulla on tiedossa, kuka on muuttanut siirtolaiseksi, ole hyvä ja kerro siitä meille. Myös kuvat, kirjeet, lehtileikkeet ja muut muistelmat ovat arvokkaita ja tervetulleita.

Tietoa on tähän saakka kerätty Suomessa niin, että mikä on muuttajan kylä, talo ja minkä niminen muuttanut henkilö on. Tallennuksessa löytyvät edellä mainitut kansiot. Jos haluat katsoa, mitä tähän mennessä (tammikuu 2023) on saatu kerätyksi, voit etsiä internetistä sivun  arviiti.fi/siirtolaisuus.
Henkilökansio sisältää kuvia ja tekstidokumentteja: word, docx, odt, pdf. Kuvat voivat olla henkilöön tai hänen perheeseensä, ammattiin tai muuhun olennaiseen henkilöhistoriaan liittyvää. Kansioon Tunnistamattomat on kerätty valokuvia, joiden kuvauskohteita ei vielä kukaan ole tunnistanut. Jos tunnistat kuvien henkilöitä lähetä palautetta alla oleviin sähköpostiosoitteisiin.
Tekstidokumenttiin henkilöstä pyritään saamaan seuraavat tiedot:  syntymäaika ja -paikka, kuolinaika ja -paikka. Samat tiedot myös vanhemmista ja  muusta perheestä. Lisäksi myös milloin ja mihin muuttanut tai palannut. Mukaan voi liittää myös siirtolaisuuteen liittyviä kirjeitä ja mahdollisia tarinoita.
Saatu tieto voi olla puutteellista esim. syntymä- ja kuolinaikojen kohdalla, Näin on ollut myös nyt saadussa aineistossa.
Jos sinulla on tietoa, voit toimittaa sen Jarmo Raumalle jarmora12@gmail.com, tai Aulis Kaunistolle aulis.kaunisto@kotinet.com. Tiedossa olisi hyvä olla kylän ja talon sekä henkilön nimi. Kun toimitat uutta aineistoa, kuvia ja tekstejä, mieti valmiiksi kuville ja teksteille sopivat nimet. “Esim. Paavo kuvassa toinen oikealla, tai Paavon sukutaulu”
Olemme kiitollisia, jos voit täydentää tätä keräystä. Tiedossamme on, että Kaustiselta muutti ulkomaille satoja kansalaisia. Nyt saamamme data on vasta pieni välähdys siitä, miten paljon siirtolaisuutta oli. Tulokset julkistetaan myöhemmin ja siitä kerrotaan kaikille kiinnostuneille.

 Ystävällisin terveisin

 Taina Lehtonen                                            Pekka Kivelä  
Arviiti ry:n puheenjohtaja                           Päätoimittaja Arviiti