Information om migranter samlas in

En datainsamling är på gång i Kaustby, Finland, som har till syfte att ta reda på dem som utvandrat till USA, Kanada, Australien och Sverige.

Skulle du hjälpa oss hitta dem?
Om du har vetskap om, vem som har utvandrat, var god och berätta för oss. Även bilder, brev och tidningsklipp, precis som andra slags minnen är värdefulla och välkomna.

I Finland har vi börjat därmed, att vi sparat utvandrarnas namn samt byn och huset, där de hör hemma. Det finns en filkatalog tillgänglig med likadana filnamn. Vill du kolla på, vad redan finns insamlat, (fram till Januari 2023), kan du slå upp sidan arviiti.fi  /siirtolaisuus.
Personfilen innehåller bilder och textdokument: word, docx, odt, pdf. Bilderna kan förknippas med uppgifter om familjen, yrke eller något annat. I filen Tunnistamattomat finns bilder av personer, som ingen hittils har identifierat. Om du känner igen någon okänd person, ge oss besked per e-post till adressen nedan.
För varje person registreras födelsedag och födelseort samt dödsdatum och dödsort, och det skulle vara idealt med motsvarande information även om föräldrarna och andra medlemmar av familjen osv. Vart de åkte, när påbörjade deras resa, och om de begick sig tillbaka? Du kan väl bidra med eventuella brev och kronikör, om du råkar ha sådana.
Ofullkomliga uppgifter tillåts, till exempel när det gäller födelse- eller dödsdata på en person. Vi har fått nöja oss med det som varit möjligt i varje enskilt fall.

Om du har information du vill dela med oss, du kan skicka e-post till jarmora12@gmail.com eller aulis.kaunisto@kotinet.com. När du lämnar in nytt material, bilder eller text, försöka komma på ett passande namn för filer och texter. Tex. ”I bilden annan från höger – Påhl”, eller ”Påhls antavla”.
Vi skulle vara tacksamma, om ni kunde bistå oss i vårt samlande. Det är ett känt faktum, att det funnits hundratals av medborgare från Kaustby som begav sig ut för att emigrera. Den datan som vi erhållit förmår dock inte kasta ljus över migrationen i sin helhet. Projektets resultat kommer att presenteras senare och kommer att delas med intresserade.

Med vänlig hälsning,
Taina Lehtonen                                               Pekka Kivelä
Ordförande för Arviiti r.f.                                Chefredaktören, Arviiti