Ensio Saarikettu

Saarikettu, Ensio

Maanviljelijä ja hevosmies Ensio Saarikettu (alkuaan Kettu) syntyi Kaustisella 19.11.1912. Hän kuoli 9.7.1991.

Ension vanhemmat olivat Kasperi ja Aina Saarikettu os. Kaustinen.

Elämäntyönsä Ensio Saarikettu teki maanviljelijänä. Läheisimpiä harrastuksia Ensiolla olivat aina hevoskasvatus ja raviurheilu. Luottamustehtäviä hänellä oli muillakin aloilla. Hän oli 17 vuotta Keski-Pohjanmaan osuuskaupan hallintoneuvostossa ja kuului Kaustisen osuusmeijerin hallitukseen ja säästöpankin isännistöön.

Hevosjalostukseen ja raviurheiluun liittyi johtokunnan Keski-Pohjanmaan hevosjalostusyhdistyksen puheenjohtajuus 1957-70.

Nuorena varusmiehenä Ensio Saarikerttu toimi kenraali J.W. Waldenin ratsunhoitajana Lappeenrannnassa.

Varsinaiset saavutuksensa Saarikettu hankki raviurheilussa. Erakkolaisen Jyskyn ja suurjuoksija Askeleen jälkeen taloon hankittiin Kuortaneelta ori Parjaus, joka kilpaili yli 14 vuoden ajan ja saavutti yli 300 voittoa.

Huippuvuotenaan Parjaus juoksi jääratojen maailmanennätyksen 1.30,3 2000 metrin matkalla Iisalmessa. Vuotta aiemmin se rikkoi kolmantena hevosena Keski-Pohjanmaalla tähtirajan (29,2).

Saariketun talli nousi 1970-luvulla Uron ansiosta uudelleen lehtien otsikoihin.Mainion kilpailupään omaava ori voitti urallaan 82 kertaa ja osallistui 1977 Lappeenrannan kuninkuusraveihin.

Ensio Saarikettu sai nauttia viimeisinä elinvuosinan Poika-Uron menestyksestä. Tämä maan kärkeen kohonnut ori oli sekä emän että isän puolelta omaa kasvatusta. Poika-Uro (25,6) puolusti maakunnan mainetta Kouvolan kuninkuusraveissa 1990.

Ensio Saarikettu oli naimisissa Lohtajalla syntyneen Martta Saariketun os. Pajunpän kanssa.

(Keskipohjalaisia elämänkertoja 1995, Timo-Jaakko Virkkalan kirjoituksen editoi Pekka Kivelä)