Moukarikarnevaalien historiaa kirjaksi

Sami Koskimäki(vas), Pekka Nikula, Niina Kivinen ja Marke Paavola.

Keväällä 2018 käynnistyi Kaustisen moukarikarnevaaleilla kehittämishanke. Samalla karnevaalitoimikunnan kokouksessa Lalle Brobergin aloitteesta syntyi ajatus tehdä kirja karnevaalien historiasta.
Toukokuussa 2019 valmistuneen kirjan lähtökohtana on ollut arkistomateriaali, jonka Kaisu Nikula oli koonnut Kaustisen moukarikarnevaalien vuosina. Nuppu Laaksonen oli valinnut tähän materiaaliin tekstit lähinnä Keskipohjanmaa lehdessä olleista artikkeleista. Mikko Laaksonen oli apuna kokonaisuutta rakennettaessa. Matti Peltoniemi oli tässä työssä ollut mukana asiantuntijana ja tilastomiehenä. Kuvat kirjaan kerättiin seuran arkistosta, lehtikuvista sekä Ville ja Kalle Nikulan kuva-arkistosta.
Talvimestaruuskisojen järjestäminen Kaustisella 1998 oli alkusysäys tulevalle kehitykselle. Mauri Auvinen SUL:n edustajana oli paikalla ja uskoi Keskipohjanmaan lehtihaastattelussa, että Kaustisella jatketaan talvella SM -kisoja. Näin ovat myös talvikisojen järjestämiset Kaustisella jatkuneet. Ensimmäisten talvikisojen onnistuminen loi pohjan moukarikarnevaaleille Kaustisella. Olosuhteet raviradan yhteydessä, yhteistyö raviradan ja kunnan kanssa sekä paikallinen talkoohenki ovat olleet kaiken perusta.

Kesällä 1998 Kotkan karnevaaleilla oltiin tilanteessa, jossa Lassi Korhonen ja Tero Linja saivat taivuteltua kaustislaiset myös karnevaalijärjestäjäksi. Nikulassa oli jo talvikisoissa 1998 kaksi lämmitettävää rinkiä, ja pedanttiin kaustislaiseen tyyliin tehtiin heti lisää neljä heittopaikkaa ja seuraavina vuosina vielä kaksi lisää. Kaikki kilpailu- ja harjoituspaikat sijaitsevat Nikulan raviradan pysäköintialueella. Raviradan katsomon tilat toimivat karnevaalien aikaan kisakansliana, ruokalana ja sosiaalitiloina.
Alkuvuosina Tero Linja toimi rehtorina ja rakensi toimivan ohjelman karnevaalien järjestämiseksi. Heti ensimmäisenä vuonna otettiin käyttöön Kalle Nikulan suunnittelema Kaustisen moukarikarnevaalien logo ja mitali. Nettisivut, joita Ville Nikula on päivittänyt sekä karnevaalijuliste ovat tuoneet näkyvyyttä ja informaatiota karnevaaleista. Kannattaa tutustua moukarikarnevaalien nettisivuilta löytyvään arkistomateriaaliin: tuloksiin eri vuosilta, valmennustietoon, kuvagalleriaan ja videoihin.
Moukarikarnevaalit on urheilijoille kesän huippukohtaaminen. Kilpailujen ohella se on myös nelipäiväinen leiri, joka on tapahtumana maanlaajuinen ja järjestävälle seuralle mahtava näytön paikka. Karnevaalikilpailu on urheilijoille toiseksi tärkein kisa SM-kisojen jälkeen ja kokoaa yhteen niin maan parhaat heittäjät kuin myös osaavimmat valmentajat. Toimitsijat ovat olleet uskollisesti mukana talkoissa sekä kilpailuissa että huoltotehtävissä. Ilman heidän panostaan tapahtuma ei syntyisi.
Moukarikarnevaalit on järjestävän seuran Kaustisen Pohjan-Veikkojen toiminnan keskeinen varainhankintakanava ja organisaatiolle positiivinen haaste.
Pekka Kivelä