Filemon Nikula Amerikassa

Filemon Nikula syntyi Nikulan kylässä kesäkuussa 1882. Hän oli 13-lapsisen sisarussarjan nuorin ja parikymppisenä Filemonin matka kävi maailmalle, kohti Seattlea. Ehkäpä hän ei sitä tuolloin varmaksi tiennyt, mutta Seattlen seudusta tulisi Filemonille loppuelämän koti.

RMS L. Champlain -alus saapui St. Johnin satamaan, Kanadaan joulukuussa 1902. Maahantuloasiakirjojen mukaan Kaustiselta kotoisin ollut kalastaja ja työmies Filemon Nikula oli matkalla Seattleen ja niissä mainittiin sukulaismies Leonder Nikula. Filemon haki Yhdysvaltojen kansalaisuutta jo kaksi vuotta myöhemmin, joulukuussa 1904, selkeästi päättäneenä jäädä Amerikkaan paiskimaan töitä. Hänen tiensä vei kaivoksille mutta myös länsirannikon satamatöihin.

Vuonna 1918, koti-Suomen jo itsenäistyttyä, Filemon kävi sotavoimien kutsunnoissa. Kutsuntapapereissa Filemonin kerrotaan työskennelleen niittaajan apumiehenä Skinner & Eddy -nimisen laivanrakentajayhtiön palkkalistoilla. Noihin aikoihin Skinner & Eddy oli Seattlen suurin telakka, ja ensimmäisen maailmansodan aikana siellä rakennettiin 75 alusta. Sodan loputtua kysyntä väheni, ja telakka suljettiin jo 1923.

Vuosien varrella Filemon muiden kaivosmiesten tapaan lienee asustellut majataloissa eli boarding housessa. Erästä sellaista piti Vetelin Patanasta kotoisin ollut Axel Adolf Anderson, alkuperäiseltä nimeltään Akseli Aato Antinpoika Patana. Andersonin pariskunnasta muodostui Filemonille hyvätkin tuttavat, sillä niin on, että Filemonin menehdyttyä 65-vuotiaana keuhkotautiin vuonna 1947, mainitaan kuolinilmoituksessa hänen olleen Mrs. Daava Andersonin ystävä ja ettei Filemonilla ollut tuolla suunnalla sukulaisia. Daava, eli Kustaava Wisti oli Axel Andersonin leski. Axel ja Filemon olivat molemmat käyneet vielä ikämiehinäkin toisissa kutsunnoissa vuonna 1942, ja Filemonin papereissa Axel mainitaan lähimpänä kontaktina. Filemonista käytettiin tuttavien kesken lempinimeä “Fileni”.

Viimeiset vuotensa Filemon vietti lepokodissa Seattlessa. Kiinteistöpatruuna George Bomanin vuonna 1890 rakennuttamasta talosta oli 1930-luvulla tehty hoitokoti, jonne moni entinen kaivosmies ja satamatyöläinen aikanaan asettui. Woodland Park Avenuella sijainnut rakennus purettiin 1960-luvulla, mutta artikkelin kuvassa se vielä komeilee vuoden 1938 asussa.