Seniorikansalaiset löytävät paljon tekemistä


Aktiivista toimintaa vuodesta 1975
Eläkeliiton Kaustisen yhdistyksen syntysanat lausuttiin helmikuun 9. päivänä 1975. Osuuspankin kerhohuoneeseen oli silloin kokoontunut 15 henkilöä, joka valitsi johtokuntaansa Martti Myllymäen, Martta Huntuksen, Arvid Kykyrin, Einari Uusitalon, Inkeri Paavolan, Hilda Peltoniemen, Vieno Nikulan, Paavo Varilan, Martti Varilan ja Bertta Aspforsin. Myllymäestä tehtiin ensimmäinen puheenjohtaja ja Aspforsista sihteeri
Heti perustamisvuonna yhdistykseen liittyi 218 jäsentä, ja jäsenmäärä lähti pian ripeään kasvuun. Viiden vuoden kuluttua jäseniä oli 396 ja vuoteen 2000 mennessä jäseniä oli jo 789. Jäsenmäärä on sittemmin vaihdellut, mutta pysynyt aina 600 tienoilla.

Kaustisen yhdistyksen toiminnassa on aina ollut paljon aktiiveja, ja jäsenten osallisuminen erilaisiin harrastuksiin on ollut hyvin innostunutta. Yhdistys kattaa koko kunnan alueen ja on kunnassa ainoa paikallinen eläkeläisyhdistys. Kaikki jäsenet ovat samanarvoisia erilaisesta aatepohjasta huolimatta.

Vuonna 1977 yhdistys käynnisti kuukausittaiset torstaikerhot. Tarinatuokiot muuttuivat virkistyspäiviksi. Yhteislaulut keräävät aina paljon väkeä, samoin muutkin musiikkitilaisuudet. Melkeinpä alusta alkaen yhdistys ryhtyi järjestämään retkiä eri puolille Suomea, sitten myös naapurimaihin Ruotsiin, Norjaan ja Viroon.

Myös Eläkeliiton oma lomakohde, Lehmiranta Perniössä, on ollut usein yhdistyksen matka- ja virkistyskohteena.

Eläkeliiton piirissä on ollut pitkään luku- ja runopiirejä. Yhdistyksen juhliin on saatu ohjelmaa hyvin omasta jäsenkunnasta. Yhdistyksen kuorossa on ollut runsaasti laulajia, ja kuoro on harjoitellut kerran viikossa. Käsitöitä on tehty paljon ja tehty tässä asiassa yhteistyötä Matyyojen kanssa.

Kaustisen musiikkilukioon yhdistyksellä on ollut hyvä suhde alusta saakka. Lukion opiskelijat ovat usein ilahduttaneet tilaisuuksissa omilla musiikkinumeroillaan. Vastaavasti yhdistys on kartuttanut lukion stipendirahastoa.

Liikunta on aina ollut mukana Eläkeliiton toiminnassa. Jumppakerhoja on pidetty viikottain, ja jäsenet ovat osallistuneet aktiiivisesti kävely- ja hiihtotempauksiin ja -kilpailuihin piiritasolla. Boccia tuli kuvaan mukaan 2000-luvulla. Jäsenissä on myös muutama innokas pilkkijä, jotka ovat osallistuneet menestyksellisesti valtakunnallisiin pilkkikilpailuihin.

Talkoot ovat aiona kuuluneet kaustislaiseen perinteeseen. Eläkeliiton jäsenet ovat olleet raivaamassa tienvarren puskikkoja, rakentamassa kuntoportaita kalliolle ja tekemässä tervahautaa. Kirkon paanukaton uusiminen oli suuri hake, jossa koko yhdistys oli vahvasti mukana.

Aktiiviseen yhdistystoimintaa kuuluvat luonnollisesti myös juhlat. Yhdistys on järjestänyt viiden vuoden välein merkkivuosiensa kunniaksi juhlia, ja usein niihin ovat osallistuneet Keski-Pohjanmaan piirin muutkin yhdistykset. Perinteisesti yhdistys järjestää kotikirkossa joulun alla tilaisuuden, jossa esitetään paljon kaustislaisten säveltämää musiikkia ja kaustislaisten kirjoittamia runoja.

Yhdistyksen eräs aktiviteetti on ollut piirin yhteisen joululehden markkinointi ja sisällön tuottaminen. Suuri ja paljon iloa tuottanut voimanponnistus oli Kaustisen Tarina-arkun I ja II osan tuottaminen. Näihin kirjoihin on talletettu paljon kaustislaista historiaa, jonka keräämiseen osallistuivat lukuisat jäsenet. Yhdistys on tallentanut ja digitoinut myös kaustislaisia ääninauhoja ja kuvatallenteita.

Eläkeliiton Kaustisen yhdistyksen puheenjohtajat


Martti Myllymäki 1975
Sulo Harju 1976-87
Liisi Penttilä 1988-92
Aino Timonen 1993-1994
Leo Salo 1997-2000
Martti Mäki-Petäjä 2001-2006
Teemu Pesola 2002-2012
Eeva Kuorikoski 2013-2016
Terho Paavola 2017-

Sihteerit

Bertta Aspfors 1975
Armas Peltoniemi 1976-1992
Anja Myllymäki 1993-1995
Mauri Altonen 1996-2000
Tuulikki Kettu 2001-2007
Maija-Liisa Paavola 2008-2017
Aulis Kaunisto 2018-


https://www.elakeliitto.fi/yhdistykset/kaustinen

Eläkeliiton juhla Kansantaiteenkeskuksessa
Mikko Pollari oli tyytyväinen, kun terva alkoi tippua.
Asko Järvelä nuijimassa tervahaudan pintaa tiiviimmäksi.

Kunnosta pidetään huolta tietenkin. Urheilukentän maastoon tehtiin Matin portaat. Tässä kehutaan Kinnusen Mikkoa oikein joukolla.