Perintöni Kaustinen – kotiseutulukemista nuorille ja lapsille

1898 Ensimmäiset hiihtokilpailut

Kaustisen ensimmäiset hiihtokilpailut pidettiin Köyhäjoella. Oikein sanomalehdessä oli kuulutettu kilpailijoita paikalle. Kovasti kuhistiin, että halsualainen mestari Heikki Korkeaniemikin oli tulossa aikoen näyttää paikallisille hiihtämisen mallia.

Lunta satoi kuin märkiä turvakoita. Se tiesi sitä, että keli olisi vaikea niille, joiden suksen pohjissa ei olisi kunnon voidetta. Koulun opettaja Pahkala oli pyytänyt Haaran seksmannia tuomaan kaupungista hyvää suksivoidetta. Hän aikoi voittaa kisan.

Hiihtokilpailun alussa kävi pian ilmi, että Köyhäjoen omat nuoret hiihtivät hirmuisesti. Pieni Anttilan Juhanikin hiihti niin, että tuntui ihan siltä, että ”se meinaa issensä tappaa”. Juhanilla ja monilla muilla oli suksen pohjissa hautatervaa.

Halsuan mestari ei loppujen lopuksi voittanutkaan, sillä oman kylän mies Rantalan Aapa vei yllättäen koko kisan voiton. Mutta miten kävi opettajan? Hän oli erehtynyt panemaan suksenpohjaan hajupihkaa, eli pirunpaskaa, jota seksmanni oli tuonut lääkkeeksi hevoselleen huulimatoa vastaan. Niinpä opettaja hävisi kaikille ja sairastikin sen jälkeen kaksi päivää.

Kilpailu oli ensimmäinen laatuaan kylässämme. ”Yleensä näyttää hiihtourheilu käyvän vilkkaammaksi, vaikka kumminkaan kelvollisia suksia ei ole kaikilla”, kirjoitti Kokkola-lehti selostuksessaan.

Rantalan Aapa eli Abraham Kykyri voitti ensimmäiset hiihtokilpailut.